Wiele przeprowadzonych badań wykazało, że suplementacja sokiem z buraka reguluje poziom ciśnienia tętniczego we krwi. Naukowcy m. in. z Uniwersytetu w Exeter udowodnili, że zawarte w nim azotany mają również pozytywny wpływ na reakcje fizjologiczne podczas ćwiczeń. Przeprowadzili oni badanie, w którym brało udział 10 zdrowych mężczyzn w wieku 18-28 lat. Badanym podano 70 ml, 140 ml lub 280 ml skoncentrowanego soku z buraka (zawierającego odpowiednio 4.2, 8.4 oraz 16.8 mmol). 2,5 h po spożyciu soku z buraka (70 ml, 140 ml, 280 ml) oraz placebo (sok z buraka bez NO3) mężczyźni wykonali trening na rowerze o średniej i wysokiej intensywności. Najwyższe stężenie NO2 w ich organizmie odnotowano średnio po 2-3 godzinach od momentu spożycia soku. Okazało się, że 140 ml oraz 280 ml soku z buraka obniżyło zużycie tlenu podczas średniej intensywności ćwiczeń odpowiednio o 1,7 % oraz 3 % w porównaniu do placebo. Wydłużył się także czas, po którym mężczyźni tracili siłę do ćwiczeń - przy dawce 140 ml o 14% a przy 280 ml o 12% w porównaniu do placebo. Ustalenia te pozwoliły stwierdzić, że spożywanie soku z buraka ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz poprawia wyniki sportowe u młodych osób.
Badania przeprowadzone przez włoskich naukowców i opublikowane w czasopiśmie Nutrines – Open Access Human Nutrition Journal wykazały, że suplementacja sokiem z buraka może poprawić wyniki osób trenujących pływanie. Czternastu średnio wytrenowanych mężczyzn zostało poddanych losowo dwóm testom pływackim. Podczas testu w basenie zmierzone zostały: zużycie tlenu, produkcja dwutlenku węgla, wentylacja płuc oraz koszt energetyczny (koszt tlenowy). Następnie przeprowadzono dwa testy – pierwszy kontrolny a drugi po sześciodniowej suplementacji sokiem z buraka (0,5 l soku dziennie zawierającego około 5,5 mmol NO3). Badania pokazały, że próg beztlenowy (intensywność, w której następuje szybki przyrost stężenia mleczanu) został znacznie podwyższony po spożyciu soku z buraka w porównaniu do przeprowadzonego testu kontrolnego. Co więcej, koszt energetyczny znacznie się obniżył (1,9 ±0,5 podczas testu kontrolnego i 1,7 ±0,3 kcal/kg*h po spożyciu soku z buraka).
Podanie pojedynczej dawki organicznego azotu ostro obniża ciśnienie tętnicze krwi u zdrowych osób, poprzez bioprzemiany do tlenku azotu, który rozszerza naczynia krwionośne. Sprawdzono czy dieta wzbogacona o azotany może obniżyć ciśnienie tętnicze krwi również u osób z nadciśnieniem. Do badania wyznaczono 68 pacjentów z nadciśnieniem (18-85 lat). Suplementowano ich przez 4 tygodnie sokiem z buraka (250 ml dziennie) lub podawano placebo (250 ml soku z buraka bez azotanów dziennie). Pomiary ciśnienia tętniczego we krwi w przypadku osób stosujących dietę bogatą w azotany znacznie się obniżyły (średnio 7.7 mm Hg/3.8 mm Hg). U osób stosujących placebo nie odnotowano zmian. Badania dowiodły, że bogaty w azotany sok z buraka może być równie skuteczny jak przyjmowanie leków na nadciśnienie.